Internet segura de l’Agència de Ciberseguretat digital de Catalunya posarà la lupa fins a finals del mes de gener en els possibles fraus digitals.
Internet segura de l’Agència de Ciberseguretat digital de Catalunya posarà la lupa fins a finals del mes de gener en els possibles fraus digitals. L’Agència ha iniciat la campanya #stopFrauDigital, que constarà de diverses accions on es volen remoure les conciències i empoderar a la ciutadania per tal d’evitar els enganys que ens arriben a través de la xarxa.
Totes les accions de la campanya s’encabeixen en un o altre grup de frau més habituals a dia d’avui:
Relacionats amb la covid-19
Els ciberdelinqüents s’aprofiten de la por i la incertesa de la població per aconseguir vendes falses o directament inexistents a través de la xarxa, o per suplantar organitzacions mèdiques o farmacèutiques.
Sobre les formes alternatives de pagament
S’usa l’auge de nous sistemes que requereixen de connexió a la xarxa, que eviten intercanviar efectiu, per sostreure diners de manera fraudulenta a través de diverses metodologies.
Comerç electrònic
Frau en les passarel·les de pagament en línia, fent creure a la víctima que es troba dins d’un entorn segur i controlat sense que hi sigui. La víctima hi deixa dades sensibles que després aprofiten els delinqüents.
Suplantació d’identitat de grans organitzacions i marques
En aquest casos suplanten les identitats de marques conegudes per fer creure a la víctima que té operacions pendents (per exemple amb Hisenda, el servei de paqueteria o la companyia telefònica).
Canvis econòmics sobtats
Es fa creure a la víctima que ha obtingut un premi, un reemborsament, una herència, o se li ofereixen inversions amb una gran rendibilitat a curt termini.
Enganys de relacions i entorns humans
Fraus en pàgines de cites amb l’objectiu d’extorsionar, ofertes de treball falses on cal posar diners per signar un contracte, o estafes relacionades amb donacions o caritat…