La Fira de la Mercè de Calldetenes continua creixent

Dilluns, 3 d’octubre de 2016
La fira del comerç i la bona teca supera les xifres de la darrera edició, amb més de 5.000 visitants i 1.200 àpats servits. El format en tres espais i la implicació dels comerciants, són els punts forts del certamen firal.
La Fira de la Mercè de Calldetenes, la primera amb la variant en funcionament, celebra el seu cinquè aniversari amb molt bona nota. Durant tot el dissabte 1 d’octubre i superant les xifres de l’any passat, varen passar més de 5.000 visitants pels diferents ambients firals, procedents del propi municipi i també de la resta d’Osona i de les comarques veïnes.
Així, aquesta fira gastronòmica i de comerç s’ha convertit en una cita molt recomanable dins el calendari anual. En destaca la bona valoració del format que reparteix les propostes pels carrers i places de Calldetenes en tres espais: gastronòmic, botigues al carrer i artesania; a més a més de les activitats infantils i familiars que es distribueixen arreu per acompanyar als visitants en el seu recorregut pels carrers comercials.
Durant la inauguració, Muntsa Vilalta, directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, i Bàrbara Minoves, directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, van destacar-ne també la bona acollida i el seguiment dels comerços i serveis del municipi, ja que quasi la totalitat d’establiments locals surten al carrer aquest dia, a més a més de la implicació en l’organització de l’Associació de Comerços i Serveis de Calldetenes.
A part del recolzament institucional, Marc Verdaguer, alcalde de Calldetenes, en l’obertura de l’acte va aprofitar per agrair el suport econòmic i en equipament rebut de la Diputació de Barcelona.
El bon temps va permetre gaudir de l’ambient festiu i de totes les propostes que van omplir Calldetenes aquest dissabte. L’activitat a la zona gastronòmica, on es van servir més de 1.200 àpats, va engegar amb el showcooking del xef Emili Alcázar que va proposar un menú complert a base de productes locals.
Seguidament, es van donar a conèixer els tres guanyadors del Concurs de Melmelades. D’entre la vintena de propostes casolanes que cada any sorprenen més al jurat, els guanyadors varen ser Èric Val, amb una melmelada de figues; Olga Casas, amb una proposta tradicional de préssec, i Mª Àngels Alsina, amb una original gelea de flor de saüc.
Els comensals varen poder esmorzar, dinar i sopar a la fresca amb el millor producte dels comerços locals i de masies amb producte de la terra o de proximitat. Botifarres, pilotilles, peix, amanides, làctics, vedella, plats elaborats, patates braves, hamburgueses, fruita amb xocolata, flams... van fer fruir els paladars dels més exigents.
Una de les novetats que es presentava aquest any va ser la mascota de la Fira de la Mercè. En Peret, representant de l’esperit firal, es va passejar durant tot el dia per saludar als visitants i fer-s’hi fotografies. Ell també va ser el protagonista de la I Gimcana Familiar, organitzada des de l’Associació de Comerços i Serveis de Calldetenes. Durant el matí, trenta-tres famílies van endinsar-se a l’interior de 17 establiments per buscar-hi una reproducció de las mascota a cada un. A les 8 del vespre, es va sortejar el premi de 390 € en productes i serveis entre tots els participants. Els guanyadors van ser la família Soler Reixach.
Durant la tarda, els espais dedicats al comerç i a l’artesania van lluir de valent i van bullir d’activitats amb el trial, el rocòdrom, el swing, la trobada de puntaires, el tobogan gegant, els tallers, el ral·li fotogràfic o el circuit de karts a pedals, entre d’altres sorpreses.
D’entre tot el ventall d’opcions infantils, en destaca La Cuineta de la Fira, on 110 minixefs van poder experimentar la cuina saludable a través de tres tallers dolços i salats. Els comerços i establiments de serveis varen sortir al carrer Gran i a la plaça Vella amb el seu millor producte i ambientats en la temàtica de la fira “una mirada enrere”.
A la vesprada, els visitants també varen poder gaudir de la projecció “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa”, inclosa a la 6a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. Aquesta és una mostra multiseu que s’allarga de juliol a octubre i recorre tot el territori català. A Osona es coordina a través el Museu del Ter amb la col·laboració de l’Ecomuseu del Blat, organitzadors de la Festa del Batre. Part del documental projectat, va ser filmat al Molí de la Calvaria, on cada any es recreen part de les tasques del camp tal i com es feien antigament (batre, moldre i ara també s’hi fa pa) durant la Festa del Batre.
La Fira de la Mercè també va rebre una delegació de Santa Margarida i els Monjos, amb representants del consistori i de l’associació de comerciants, en retorn a la visita que se’ls va fer fa uns mesos per a l’intercanvi d’experiències. Aquest municipi, com Calldetenes, ha viscut un procés d’adaptació i transformació amb la posada en funcionament d’una variant.
A més a més, durant tot el cap de setmana, els visitants han pogut participar al tercer concurs d’instagram organitzat conjuntament amb InstaOsona. Fins al moment, l’etiqueta del concurs #FiraMercè16 recull mig centenar d’imatges. Als propers dies es donarà a conèixer la fotografia guanyadora que s’emportarà un menú de Nadal per emportar gentilesa de Can Jubany, per a dues persones.
Aprofitem per agrair de nou a tothom qui ha fet possible aquesta nova edició de la Fira de la Mercè.
Darrera actualització: 28.05.2018 | 17:43