A partir de la nota de premsa de la Diputació de Barcelona
L’objectiu del Pla Director es plantejar l'escenari actual i les actuacions futures per preservar els valors patrimonials, arquitectònics i artístics del monestir de Sant Martí de Riudeperes, actualment en desús i en mal estat, a partir de la comprensió del seu origen i la seva evolució d’usos i constructiva.
El Pla Director, que ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) i amb un cost de 30.719 euros, ha de permetre la planificació i jerarquització de les actuacions futures, tenint en compte una visió global de tota la finca, de la seva relació amb el nucli urbà i amb les vies de comunicació més pròximes, establint un ordre d'aquestes actuacions amb criteris d'urgència i prioritat.
D'aquesta manera, el Pla Director no es limitarà a actuar únicament en el monestir, sinó que proposarà la recuperació d'antics camins, la reordenació dels accessos i zones d'aparcaments del conjunt monumental i una millora de la seva visualització i presència en el paisatge de Calldetenes, preservant i potenciant les conques visuals històriques o més representatives. Per aquestes actuacions de protecció visual del monument, s'estudiarà la requalificació del sòl no urbanitzable que envolta la finca del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes de cara a preservar-lo com a sòl agrícola.
Pel que fa al monestir, es proposa la restauració integral del claustre renaixentista, de l'església, de l'absis principal i del campanar d'espadanya, la restauració de les cobertes i la restitució volumètrica originals del monestir, així com de les façanes històriques i la reconstrucció del portal modernista situat a la tanca del jardí est del monestir.
Durant tota la seva història, el monestir ha sigut objecte de múltiples ampliacions i reformes. Sant Tomàs de Riudeperes té el seu origen al segle XI, com a canònica augustiniana, va ser convertit al segle XVI en convent franciscà. Posteriorment va passar a mans dels religiosos Camils per acabar, al 1968, essent venut a l'Associació de Sant Tomàs. En els últims anys, l'edifici acollia l'escola de disminuïts psíquics "l'Estel", que tan sols ocupava una part del convent, fet que va provocar la degradació de la resta del conjunt. Actualment l'edifici es troba en desús, ja que l'escola d'educació especial "l'Estel" es va traslladar a Vic el febrer de 2007 per tal de millorar la integració social dels seus alumnes, i l'Associació de Sant Tomàs, actual propietària, no hi contempla cap ús a curt termini.
Pel què fa al finançament de la reforma, l’estiu de 2014 es va signar un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l’empresa Cedinsa Eix Transversal per a la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya central. Així, les obres de restauració del monestir s’han de finançar a través d’aquest 1% cultural derivat de les obres de l’Eix Transversal.
Foto: Diputació de Barcelona