Aquesta ha estat la 10 edició del BUSNIT. En aquest sentit és un programa consolidat, mancomunat entre el Consell Comarcal i els ajuntaments d’Osona que ofereix un servei d’autobús a la nit a joves dels municipis que per motius d’oci i lleure s’han de desplaçar a poblacions veïnes. L’objectiu del programa és donar resposta al problema de mobilitat que presenta el col•lectiu jove i, alhora, reduir la sinistralitat a la carretera.
El jovent que utilitza el bus nit s’ha d’inscriure prèviament als punts joves i ajuntaments de la comarca on han de realitzar una aportació de 3 € que els permet obtenir el tiquet que els acredita per a utilitzar l’autobús. Si es tracta de menors d’edat cal que presentin també l’autorització familiar. La tasca dels ajuntaments i punts joves és fonamental, per la bona implementació del servei, ja que a part de fer-ne la difusió entre el jovent dels municipis han d’introduir les dades a la Intranet del web del Servei de Joventut del Consell Comarcal www.osonajove.cat això permet adaptar el servei a la demanda real i agilitar les gestions entre les diferents administracions locals.
Enguany el servei del BUSNIT, en nombre absoluts s’han desplaçament de 483 joves; això ha suposat mobilitzar una flota de 11 autobusos que, pel cap baix, han permès treure de la carretera uns 200 vehicles privats aquest passat cap de setmana a les carreteres d’Osona.
El servei de BUSNIT ha facilitat el transport a població jove de 26 municipis: Alpens, Balenyà , Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Lluça, Manlleu, Montesquiu, Olost, Oristà , Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Hipòlit de Voltregà , Sant Julià de Vilatorta, Sant Martà de Centelles, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulà lia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Seva,Taradell, Tona, Vic, Vidrà i Viladrau.
Això suposa minimitzar els riscs d’accidents, tant a les carreteres principals d’Osona que passen pels punts neurà lgics de la comarca com a les carreteres que vertebren les poblacions més petites; han pogut utilitzar el servei els/les joves de la capital de la comarca, Vic, però també joves de les poblacions més petites com ara Vidrà , Alpens, Viladrau... on determinats serveis adreçats a joves no arriben.
Per altre banda també han utilitzat el servei joves procedents d’altres indrets com de Barcelona, Badalona, Anglès, Castellbisbal, Sant Feliu de Sasserra, Figaró, Aiguafreda,... son residents a Osona de cap de setmana o bé s’allotgen a cases d’amics i amigues de la comarca s’han beneficiat de servei i han gaudit d’una festa local caracteritzada pel bon ambient, humor i l’alta qualitat.
L’edat dels joves han utilitza el servei es situa entre el 16 i 26 anys, un 40 % és població amb majoria d’edat i, per tant, es tracta de joves que compten amb vehicle propi per desplaçar-se però que han optat per fer-ho amb bus, un mitjà còmode i segur, la resta un 60 % son joves menors d’edat, que s’ha lliurat a les famÃlies d’anar-los a recollir a Torelló un cop acabada la festa.
Pel que fa a la variable sexe, els nois amb un 60 % utilitzen lleugerament el servei més que les noies amb un 40 %