Calldetenes tindrà ordenança reguladora de convivència i civisme

Dimarts, 3 de febrer de 2015
El Ple de febrer va tractar també dues mocions en relació a la gestió de la zona esportiva. Es va donar compte també de la carta enviada al jutge en relació a l’expedient de la urbanització del Torrental, i de les subvencions demanades a la Diputació de Barcelona.

El Ple de Calldetenes va aprovar per unanimitat la proposta d’ordenança reguladora de convivència i civisme. Els tres grups municipals, havien treballat en el projecte en una reunió prèvia per tal de posar sobre la taula les problemàtiques que afecten el municipi i les possibles sancions, així com les campanyes de sensibilització. Des d’alcaldia es va recordar que “abans de sancionar, cal sensibilitzar”. Aquesta opinió la va reforçar Poble en Marxa afirmant que “costa molt canviar els hàbits de les persones adultes, tot i així es va proposar una campanya d’educació a les escoles; a més a més, d’informar i sensibilitzar tota la població”.

Amb aquest document es regula, entre d’altres, el límit de velocitat de la zona 30, el no recollir els excrements d’animals de companyia de la via pública, el fet de deixar mobles i estris a les àrees d’aportació de residus o bosses d’escombraries a les papereres, el consum de begudes alcohòliques al carrer, l’emissió de sorolls... L’incompliment de l’ordenança i, sobretot, la reincidència, suposen infraccions molt greus, greus i lleus i poden comportar sancions de fins a 3.000 €. Un cop aprovada, la nova ordenança de civisme queda en període d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva.

D’altra banda, el punt que va generar més debat durant el Ple van ser les dues mocions relacionades amb la gestió de la zona esportiva. La primera, presentada per CiU, proposava convocar un concurs públic per tal d’escollir objectivament el club millor preparat per a gestionar aquestes instal·lacions. Des del grup es va voler destacar “la imparcialitat que comporta aquest procés de selecció ja que és obert a tothom i les bases passarien pel Ple. A més a més, a la mesa de valoració hi hauria un representant de cada força política”.

La segona moció, que es va debatre conjuntament abans de les votacions, va ser la presentada pels grups d’ERC i Poble en Marxa-CUP per la qual es proposava un conveni de cessió de les instal·lacions al club resultant de la fusió de la Unió Esportiva Calldetenes i el Futbol Club Calldetenes. Tot i que, segons tres informes presentats per la secretària-interventora, no tots els punts del conveni són legals ja que alguns contradiuen les lleis o les normes d’ús de les instal·lacions aprovades fa poc. PM-CUP va recordar que “no s’havien posicionat abans perquè primer calia finalitzar el procés de les reunions; però com que no s’ha arribat a cap acord, la firma d’aquest conveni és una manera d’agilitzar el procés per resoldre el conflicte immediatament. Convocar ara un concurs públic seria allargar la situació actual”. Els dos grups van estar d’acord que “si alguns punts són il·legals, caldria, un cop aprovada la moció, assentar-se i fer les esmenes necessàries per tal d’adaptar-lo a la normativa vigent. Però que aquest és un primer pas per desencallar la situació”. ERC Calldetenes va afegir que “el que cal és voluntat política per aprovar la moció i que, si s’aprova, caldrà assentar-se per redefinir els punts en conflicte”.

Després del debat, es va procedir a les votacions de la primera moció, la convocatòria d’un concurs públic, que es va rebutjar amb 4 vots a favor de CiU i 6 en contra de PM-CUP i ERC. La segona moció, amb la proposta inicial del conveni, es va aprovar amb 4 vots en contra de CiU i 6 a favor de PM-CUP i ERC. D’aquesta manera, la proposta queda exposada públicament i s’obra el període per a la presentació d’al·legacions i esmenes.

L’ordre del dia també incloïa altres informacions com la carta que s’ha enviat des d’alcaldia al jutge per tal d’exposar-li les importants dificultats econòmiques que comporta a l’ajuntament de Calldetenes la sentència que hi ha dictada en relació a la urbanització del Torrental. La problemàtica es deu a l’obligació de retornar les quotes als propietaris que han pagat de més, i a la suspensió del cobrament de les quotes als propietaris que no han pagat. Aquests pagaments suposen un 20% del pressupost de Calldetenes i provoquen grans dificultats de tresoreria, ja que durant aquest exercici i els següents suposarà entre 270 i 280 mil euros anuals per retornar el capital i els interessos del Pla Rajoy. La carta adreçada al jutge, exposa aquesta problemàtica i se li demana “de poder cobrar les quotes fins a la part mínima peritada, que és el que es troba just ja que cal retornar les quotes a alguns propietaris”.

Per donar a conèixer la feina que es va des del personal de l’ajuntament de Calldetenes, es va donar compte de les sol·licituds de subvencions que s’han demanat a la Diputació de Barcelona. Aquests tràmits comporten moltes hores de feina de documentació del projecte, com de justificació un cop s’ha portat a terme. Per aquest 2015, s’han presentat un total de 19 sol·licituds que representen més de 70.000 €, en forma de subvenció o de recurs material. Entre d’altres s’han tornat a sol·licitar ajuts per a la redacció del POUM i noves subvencions per a desfibril·ladors, activitats d’educació ambiental, actuacions per al foment de l’ocupació de locals buits, millora del material esportiu inventariable o orientació, transició escola-treball i formació professional, entre moltes d’altres. S’està pendent de l’acceptació. En relació amb el tema de les subvencions, també es va donar compte de la petició feta al Consell Comarcal d’Osona per arreglar el camí de Sant Marc amb residus de la construcció reciclats, i de l’arranjament del camí que va de la Frontera a Mas Pons a través del conveni amb l’Associació de Defensa Forestal en matèria de prevenció d’incendis. Així com de les dues persones contractades al 2014 a través del Programa Treball i Formació per a persones en atur exhaurit.

Darrera actualització: 28.05.2018 | 17:44