Moció sobre el finançament dels ens locals

Dilluns, 15 de gener de 2024

Presentada al Ple del 15 de gener de 2024 pel grup municipal Junts per Calldetenes

MOCIÓ SOBRE EL FINANÇAMENT DELS ENS LOCALS

En els darrers deu anys, la nostra societat ha patit l’impacte negatiu de diverses crisis que han requerit modificacions legislatives i pressupostàries ad hoc, que intentaven minimitzar el seu impacte en el dia a dia de la nostra ciutadania i assegurar la prestació dels serveis que garanteixin l’estat del benestar d’una manera inclusiva.

En aquest sentit, els ens locals hem acumulat en una dècada una legislació lesiva contra l‘autonomia local que es va concretar en la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna amb la conseqüent i actual crisi que ha provocat un augment del preu de les matèries primeres i, en general, l’increment del cost dels serveis i inversions que es donen o s’impulsen des dels ens locals.

D'altra banda, és necessari remarcar la important disminució d’ingressos que ha representat per a molts ajuntaments la recent reforma de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys urbans. A més, s'ha requerit als ajuntaments el retorn dels ingressos recaptats per aquest impost que estaven subjectes a reclamació als ciutadans afectats.

Totes aquestes decisions que s’han pres a nivell Europeu, Estatal i de Catalunya han tingut com a destinataris els nostres veïns i veïnes i als ens locals com a gestors a primera línia en la seva aplicació.

Aquestes circumstàncies han posat a prova la solidesa del sistema de finançament dels ens locals i hem pogut constatar que s’ha agreujat la situació, que ja era prou precària, de manca de recursos, d’atribució continuada d’obligacions sense finançament, d’assumpció del principal esforç en el compliment de les mesures per reduir l’endeutament públic, etc. L’augment del cost de les matèries primeres ha repercutit en les adjudicacions i en els complements que han comportat la seva execució. Molts dels projectes que s’han vist afectats estan vinculats a subvencions d’altres administracions, que no s’han augmentat, assumint els ens locals directament el sobre cost.

Els ens locals de Catalunya hem hagut de recórrer a les poques figures impositives que disposem per a fer front a aquestes circumstàncies. La resposta del legislador ha estat inexistent i els Governs a nivell Europeu, Estatal o Català que han incomplert respectivament la Carta d’Autonomia Local, la Constitució i l’Estatut de Catalunya que obligava a l’aprovació d’una llei de finances locals, han habilitat mesures restrictives pel deute, d’una banda, i a subvencions conjunturals que, en cap cas, solucionen el dèficit estructural de finançament dels ens locals i a una distribució dels ingressos que no es correspon amb aquestes obligacions.

A més, cal abordar de forma definitiva un finançament dels diferents territoris de l’Estat més transparent i just, que acabi amb l’actual dèficit fiscal de Catalunya, que és un greuge afegit per la ciutadania.

Estem posant al límit la pressió fiscal a la qual estan sotmesos els nostres conciutadans, en una etapa de crisi socioeconòmica continuada. El repartiment entre les diferents administracions que es fa per part de l’Estat dels tributs i dels ingressos, no es correspon a les competències i responsabilitats que actualment tenen els ens locals respecte a les altres administracions.  

 

Darrera actualització: 15.01.2025 | 12:14